Home

Cum montam cablurile si conductoarele sub tencuiala
?

Un important avantaj al montarii cablurilor si conductoarelor sub tencuiala il reprezinta faptul ca in acest fel estetica interioara a cladirii este neafectata de instalatia electrica.

Montarea cablurilor se va realiza in asa fel incat, in locul destinat instalatiei electrice (cu rezervele corespunzatoare) sa fie spatiu suficient pentru cablurile si conductoarele de sectiune potrivita, in cantitate necesara. La conceperea instalatiilor electrice se va evita montarea mai multor cabluri paralele pe portiuni mai mari. Este mai oportuna intercalarea mai multor tablouri de distributie, care sunt legate cu un singur cablu de o sectiune mai mare. Cablurile care pornesc de la acesti distribuitori secundari vor fi mai scurte, legate direct la circuitele electrice. Tot sistemul devine astfel mai usor de controlat si de verificat. Cablurile (sectiunile acestora) vor fi alese in functie de nivelul solicitarii la care vor fi supuse. Cablurile, toate piesele si componentele instalatiei electrice vor corespunde normelor prevazute de standardele aferente si, obligatoriu, vor avea certificatul de calitate si conformitate necesar.

Avantaje si dezavantaje


Asa cum am spus chiar din inceputul articolului, un mare avantaj al montarii sub tencuiala este faptul ca astfel nu va fi afectata estetica interiorului cladirii. Totodata, cablurile ascunse sunt protejate de deteriorari mecanice, instalatia devenind astfel de lunga durata, necesitand intretinere minima. Un mic dezavantaj il reprezinta necesitatea formarii unor canale sau santuri in zid. Printre dezavantaje se mai poate enumera faptul ca la cablurile montate in linie dreapta, la distante de 15 m, iar la cablurile montate arcuit la distante de 10 m, este obligatorie instalarea dozelor de distributie.

Tuburile de protectie


Tuburile rigide pot fi montate usor cu ajutorul elementelor de legatura prefabricate (racorduri, ramificatii) si cu ajutorul mufelor de legatura la dozele de distributie. In comert se gasesc si tuburi de protectie rigide din material plastic, care pot fi curbate si prevazute cu mufe de legatura, cu ajutorul sculelor corespunzatoare, fara a fi necesara prelucrarea lor la temperaturi ridicate (ca in cazul tevilor de scurgere la chiuvete). In tuburile de protectie rigide, firele electrice pot fi trase cu usurinta. Este mai comoda utilizarea tuburilor de protectie flexibile, care pot fi curbate fara rupturi si introduse in dozele de distributie, insa tragerea firelor electrice in aceste tuburi este mai dificila.

Traseul tuburilor

Tuburile vor fi montate pe cel mai scurt traseu din zonele delimitate. Zona delimitata este suprafata dintre tavanul construit si podea, la distanta de 150- 450 mm de acestea. Zona delimitata verticala este suprafata cuprinsa intre colturile incaperilor si marginile geamurilor si usilor (la nivelul structurii cladirii) la distanta de 100-300 mm. In jurul geamurilor si in jurul usilor cu doua aripi pot fi stabilite zone delimitate, in cazul usilor cu un singur canat zona delimitata va fi stabilita intr-o singura parte, anume cea cu maner. In cazul suprafetelor de lucru din bucatarii sau din atelierele casnice se va stabili o zona delimitata pentru alimentarea acestor suprafete. Aceasta zona va fi la distanta de 0.9-1.2 m de la podea. In colturile incaperii (intre peretii invecinati sau intre perete si tavan) vor fi stabilite trasee cu raza suficienta pentru curbarea usoara a tuburilor. Diametrul dorit al curburii se poate obtine prin introducerea tubului la o adancime corespunzatoare in perete.

Diametrul tuburilor

Va fi stabilit in asa fel incat sa permita asezarea numarului necesar de conductoare, de sectiuni corespunzatoare, in functie de nivelul sarcinii. Producatorul va specifica in descrierea produsului numarul
si sectiunea conductoarelor care pot fi trase intr-un anumit tub de protectie. La alegerea tubului de protectie cu diametrul corespunzator se va tine cont de sarcina cauzata de incalzirea conductoarelor la trecerea curentului.

Cu cat este mai mare numarul conductoarelor trase intr-un tub (canal comun), cu atat este mai redusa racirea acestora. Pentru evitarea supraincalzirii, numarul conductoarelor per- mise a fi trase intr-un tub este redus. De asemenea, este in- dicata asigurarea spatiului in tuburile de protectie, pentru conductoare montate ulterior.

Cine intra-n tub?

In tuburile de protectie pot fi introduse atat conductoarele electrice, cat si cablurile de telecomunicatii. Pot fi puse in acelasi spatiu conductoarele electrice si conductoarele aferente circuitelor auxiliare de la acelasi aparat. Astfel, pot fi trase intr-un tub comun de protectie conductoarele circuitelor secundare desti- nate functionarii, reglarii, semnalizarii, masurarii etc., daca acest lucru nu reduce siguranta de functionare. In cazul in care conductoarele de tensiune joasa si cablurile de telecomunicatii de tensi- une joasa sunt introduse in acelasi tub de protectie, acestea vor fi prevazute cu marcajul verificarii efectuate la tensiune de 4 kV.

Articol preluat din revista Casa Mea.

 

 

 

Related posts

Buchete de crini

Adina Meyers

Cum folosim algele ca îngrășământ în grădină

Adina Meyers

“Nu mai folosiți deodorant!”. Campania inedită ce are ca scop determinarea oamenilor să poarte mască

Adina Meyers